techpreparation-homepage

Home  Interview Questions  Certifications  Aptitude Questions  Tutorials  Placement Papers  Search  Resume  Soft Skills  Video  Forum  Blog


Technical Interview Questions

C++ Interview Questions
C# Interview Questions
C Interview Questions
                              .........More

Aptitude Interview Questions
C ++ Aptitude Questions
C Aptitude Questions 2
                              .........More

Tutorials
C Tutorial
C++ Tutorial
                              .........More

Programming Source Codes
C/C++ Source Codes
C# Source Codes
                              .........More

Online Quiz
C Online Quiz
C++ Online Quiz
                              .........More

Soft Skills
Communication Skills
Leadership Skills
                              .........More

 

 

  

C Aptitude Questions and Answers



Predict the output or error(s) for the following:
7
.      main()
{
            int i=-1,j=-1,k=0,l=2,m;
            m=i++&&j++&&k++||l++;
            printf("%d %d %d %d %d",i,j,k,l,m);
}

Answer:
                        0 0 1 3 1

Explanation :
Logical operations always give a result of 1 or 0 . And also the logical AND (&&) operator has higher priority over the logical OR (||) operator. So the expression  i++ && j++ && k++ is executed first. The result of this expression is 0    (-1 && -1 && 0 = 0). Now the expression is 0 || 2 which evaluates to 1 (because OR operator always gives 1 except for 0 || 0 combination- for which it gives 0). So the value of m is 1. The values of other variables are also incremented by 1.

8.      main()
{
            char *p;
            printf("%d %d ",sizeof(*p),sizeof(p));
}
 
Answer:
                        1 2

Explanation:
The sizeof() operator gives the number of bytes taken by its operand. P is a character pointer, which needs one byte for storing its value (a character). Hence sizeof(*p) gives a value of 1. Since it needs two bytes to store the address of the character pointer sizeof(p) gives 2.

9.      main()
{
            int i=3;
            switch(i)
             {
                default:printf("zero");
                case 1: printf("one");
                           break;
               case 2:printf("two");
                          break;
              case 3: printf("three");
                          break;
              } 
}

Answer :
three

Explanation :
The default case can be placed anywhere inside the loop. It is executed only when all other cases doesn't match.

10.      main()
{
              printf("%x",-1<<4);
}

Answer:
fff0

Explanation :
-1 is internally represented as all 1's. When left shifted four times the least significant 4 bits are filled with 0's.The %x format specifier specifies that the integer value be printed as a hexadecimal value.

11.      main()
{
            char string[]="Hello World";
            display(string);
}
void display(char *string)
{
            printf("%s",string);
}

Answer:
Compiler Error : Type mismatch in redeclaration of function display

Explanation :
In third line, when the function display is encountered, the compiler doesn't know anything about the function display. It assumes the arguments and return types to be integers, (which is the default type). When it sees the actual function display, the arguments and type contradicts with what it has assumed previously. Hence a compile time error occurs.

12.      main()
{
            int c=- -2;
            printf("c=%d",c);
}

Answer:
                                    c=2;

Explanation:
Here unary minus (or negation) operator is used twice. Same maths  rules applies, ie. minus * minus= plus.
Note:
However you cannot give like --2. Because -- operator can  only be applied to variables as a decrement operator (eg., i--). 2 is a constant and not a variable.

13.      #define int char
main()
{
            int i=65;
            printf("sizeof(i)=%d",sizeof(i));
}

Answer:
                        sizeof(i)=1

Explanation:
Since the #define replaces the string  int by the macro char

14.      main()
{
int i=10;
i=!i>14;
Printf ("i=%d",i);
}

Answer:
i=0

Explanation:
In the expression !i>14 , NOT (!) operator has more precedence than > symbol.  ! is a unary logical operator. !i (!10) is 0 (not of true is false).  0>14 is false (zero).

Page Numbers :   1          2          3          4          5          6         7         8

Next >> C Aptitude Questions and Answers 2

Have a Question ? post your questions here. It will be answered as soon as possible.

Check Placement Papers for more IT Companies Paper