techpreparation-homepage

Home  Interview Questions  Certifications  Aptitude Questions  Tutorials  Placement Papers  Search  Resume  Soft Skills  Video  Forum  Blog


Technical Interview Questions

C++ Interview Questions
C# Interview Questions
C Interview Questions
                              .........More

Aptitude Interview Questions
C ++ Aptitude Questions
C Aptitude Questions 2
                              .........More

Tutorials
C Tutorial
C++ Tutorial
                              .........More

Programming Source Codes
C/C++ Source Codes
C# Source Codes
                              .........More

Online Quiz
C Online Quiz
C++ Online Quiz
                              .........More

Soft Skills
Communication Skills
Leadership Skills
                              .........More

 

 

  

C Aptitude Questions and Answers



Predict the output or error(s) for the following:
44.    main()
{
 extern out;
 printf("%d", out);
}
 int out=100;

Answer:
100     

            Explanation:  
This is the correct way of writing the previous program.

45.       main()
{
 show();
}
void show()
{
 printf("I'm the greatest");
}

Answer:
Compier error: Type mismatch in redeclaration of show.

Explanation:
When the compiler sees the function show it doesn't know anything about it. So the default return type (ie, int) is assumed. But when compiler sees the actual definition of show mismatch occurs since it is declared as void. Hence the error.
The solutions are as follows:
1. declare void show() in main() .
2. define show() before main().
3. declare extern void show() before the use of show().

46.  main( )
{
  int a[2][3][2] = {{{2,4},{7,8},{3,4}},{{2,2},{2,3},{3,4}}};
  printf(“%u %u %u %d \n”,a,*a,**a,***a);
        printf(“%u %u %u %d \n”,a+1,*a+1,**a+1,***a+1);
       }

Answer:
100, 100, 100, 2
114, 104, 102, 3

47.   main( )
{
  int a[ ] = {10,20,30,40,50},j,*p;
  for(j=0; j<5; j++)
    {
printf(“%d” ,*a);
a++;
    }
    p = a;
   for(j=0; j<5; j++)
      {
printf(“%d ” ,*p);
p++;
      }
 }

Answer:
Compiler error: lvalue required.
                       
Explanation:
Error is in line with statement a++. The operand must be an lvalue and may be of any of scalar type for the any operator, array name only when subscripted is an lvalue. Simply array name is a non-modifiable lvalue.

48.       main( )
{
 static int  a[ ]   = {0,1,2,3,4};
 int  *p[ ] = {a,a+1,a+2,a+3,a+4};
 int  **ptr =  p;
 ptr++;
 printf(“\n %d  %d  %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
 *ptr++;
 printf(“\n %d  %d  %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
 *++ptr;
 printf(“\n %d  %d  %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
 ++*ptr;
       printf(“\n %d  %d  %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
}

Answer:
            111
            222
            333
            344

49.       main( )
{
 void *vp;
 char ch = ‘g’, *cp = “goofy”;
 int j = 20;
 vp = &ch;
 printf(“%c”, *(char *)vp);
 vp = &j;
 printf(“%d”,*(int *)vp);
 vp = cp;
 printf(“%s”,(char *)vp + 3);
}

Answer:
            g20fy

Explanation:
Since a void pointer is used it can be type casted to any  other type pointer. vp = &ch  stores address of char ch and the next statement prints the value stored in vp after type casting it to the proper data type pointer. the output is ‘g’. Similarly  the output from second printf is ‘20’. The third printf statement type casts it to print the string from the 4th value hence the output is ‘fy’.

50.    main ( )
{
 static char *s[ ]  = {“black”, “white”, “yellow”, “violet”};
 char **ptr[ ] = {s+3, s+2, s+1, s}, ***p;
 p = ptr;
 **++p;
 printf(“%s”,*--*++p + 3);
}

Answer:
            ck

Explanation:
In this problem we have an array of char pointers pointing to start of 4 strings. Then we have ptr which is a pointer to a pointer of type char and a variable p which is a pointer to a pointer to a pointer of type char. p hold the initial value of ptr, i.e. p = s+3. The next statement increment value in p by 1 , thus now value of p =  s+2. In the printf statement the expression is evaluated *++p causes gets value s+1 then the pre decrement is executed and we get s+1 – 1 = s . the indirection operator now gets the value from the array of s and adds 3 to the starting address. The string is printed starting from this position. Thus, the output is ‘ck’.

51.    main()
{
 int  i, n;
 char *x = “girl”;
 n = strlen(x);
 *x = x[n];
 for(i=0; i
   {
printf(“%s\n”,x);
x++;
   }
 }

Answer:
(blank space)
irl
rl
l
 
Explanation:
Here a string (a pointer to char) is initialized with a value “girl”.  The strlen function returns the length of the string, thus n has a value 4. The next statement assigns value at the nth location (‘\0’) to the first location. Now the string becomes “\0irl” . Now the printf statement prints the string after each iteration it increments it starting position.  Loop starts from 0 to 4. The first time x[0] = ‘\0’ hence it prints nothing and pointer value is incremented. The second time it prints from x[1] i.e “irl” and the third time it prints “rl” and the last time it prints “l” and the loop terminates.

Page Numbers :   1          2          3          4          5          6         7         8

Next >> C Aptitude Questions and Answers 2

Have a Question ? post your questions here. It will be answered as soon as possible.

Check Placement Papers for more IT Companies Paper