techpreparation-homepage

Home  Interview Questions  Certifications  Aptitude Questions  Tutorials  Placement Papers  Search  Resume  Soft Skills  Video  Forum  Blog


Aptitude Interview Questions

C++ Aptitude Questions
C Aptitude Questions
Aptitude Questions 3
Aptitude Questions 4
                              .........More

Soft Skills
Communication Skills
Leadership Skills
                              .........More

 

 

  

Aptitude Questions and Answers

 

In recommendations to the board of trustees a tuition increase of $500 per year, the president of the university said "There were no student demonstrations over the previous increases of $300 last year and $200 the year before". If the president's statement is accurate then which of the following can be validly inferred from the information given:
I. Most students in previous years felt that the increases were justified because of increased operating costs.
II. Student apathy was responsible for the failure of students to protest the previous tuition increases.
III. Students are not likely to demonstrate over new tuition increases.

(a) I only
(b) II only
(c) I or II but not both
(d) I, II and III
(e) None

Ans. (a)

The office staff of XYZ corporation presently consists of three bookkeepers--A, B, C and 5 secretaries D, E, F, G, H. The management is planning to open a new office in another city using 2 bookkeepers and 3 secretaries of the present staff . To do so they plan to separate certain individuals who don't function well together. The following guidelines were established to set up the new office

I. Bookkeepers A and C are constantly finding fault with one another and should not be sent together to the new office as a team
II. C and E function well alone but not as a team , they should be seperated
III. D and G have not been on speaking terms and shouldn't go together
IV Since D and F have been competing for promotion they shouldn't be a team

1.If A is to be moved as one of the bookkeepers, which of the following cannot be a possible working unit.


A.ABDEH
B.ABDGH
C.ABEFH
D.ABEGH

Ans.B


2.If C and F are moved to the new office, how many combinations are possible


A.1
B.2
C.3
D.4

Ans.A


3.If C is sent to the new office, which member of the staff cannot go with C


A.B
B.D
C.F
D.G

Ans.B


4.Under the guidelines developed, which of the following must go to the new office


A.B
B.D
C.E
D.G

Ans.A


5.If D goes to the new office, which of the following is/are true


I.C cannot go
II.A cannot go
III.H must also go

A.I only
B.II only
C.I and II only
D.I and III only

Ans.D

After months of talent searching for an administrative assistant to the president of the college the field of applicants has been narrowed down to 5--A, B, C, D, E .It was announced that the finalist would be chosen after a series of all-day group personal interviews were held. The examining committee agreed upon the following procedure

I.The interviews will be held once a week
II.3 candidates will appear at any all-day interview session
III.Each candidate will appear at least once
IV.If it becomes necessary to call applicants for additonal interviews, no more 1 such applicant should be asked to appear the next week
V.Because of a detail in the written applications,it was agreed that whenever candidate B appears, A should also be present.
VI.Because of travel difficulties it was agreed that C will appear for only 1 interview.

1.At the first interview the following candidates appear A,B,D. Which of the following combinations can be called for the interview to be held next week.


A.BCD
B.CDE
C.ABE
D.ABC

Ans.B


2.Which of the following is a possible sequence of combinations for interviews in 2 successive weeks


A.ABC;BDE
B.ABD;ABE
C.ADE;ABC
D.BDE;ACD

Ans.C


3.If A ,B and D appear for the interview and D is called for additional interview the following week, which 2 candidates may be asked to appear with D?


I. A
II B
III.C
IV.E

A.I and II
B.I and III only
C.II and III only
D.III and IV only

Ans.D


4.Which of the following correctly state(s) the procedure followed by the search committee


I.After the second interview all applicants have appeared at least once
II.The committee sees each applicant a second time
III.If a third session,it is possible for all applicants to appear at least twice

A.I only
B.II only
C.III only
D.Both I and II

Ans.A

A certain city is served by subway lines A,B and C and numbers 1 2 and 3
When it snows , morning service on B is delayed When it rains or snows , service on A, 2 and 3 are delayed both in the morning and afternoon When temp. falls below 30 degrees farenheit afternoon service is cancelled in either the A line or the 3 line, but not both. When the temperature rises over 90 degrees farenheit, the afternoon service is cancelled in either the line C or the 3 line but not both.
When the service on the A line is delayed or cancelled, service on the C line which connects the A line, is delayed. When service on the 3 line is cancelled, service on the B line which connects the 3 line is delayed.


Q1. On Jan 10th, with the temperature at 15 degree farenheit, it snows all day. On how many lines will service be affected, including both morning and afternoon.


(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Ans. D


Q2. On Aug 15th with the temperature at 97 degrees farenheit it begins to rain at 1 PM. What is the minimum number of lines on which service will be affected?


(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Ans. C


Q3. On which of the following occasions would service be on the greatest number of lines disrupted.


(A) A snowy afternoon with the temperature at 45 degree farenheit
(B) A snowy morning with the temperature at 45 degree farenheit
(C) A rainy afternoon with the temperature at 45 degree farenheit
(D) A rainy afternoon with the temperature at 95 degree farenheit

Ans. B

 Page Numbers :  1        2        3        4        5        6

 

Next >> Aptitude Questions and Answers 5

Have a Question ? post your questions here. It will be answered as soon as possible.

Check Job Interview Questions for more Interview Questions